Joogaopettajakoulutuksestamme on vuosien varrella valmistunut monipuolinen ja ammattitaitoinen ryhmä joogaopettajia, jotka kukin opettavat joogaa omista lähtökohdistaan. Esittelemme heistä muutamia.
Koulutus antoi vankan pohjan jatkaa kehittymistä opettajana
Alun perin lähdin joogaopettajakoulutukseen, koska halusin yhdistää joogaharjoitteita luovan kirjoittamisen koulutuksiini ja syventää tietämystäni joogasta. Valitsin koulutuksen, koska sisältö kuulosti juuri sopivalta minulle ja lisäksi olin saanut omalta jooganopettajaltani vahvan suosituksen Jannen koulutuksista.
Aloittaessani koulutuksen vuonna 2015 olin joogannut vajaat viisi vuotta ja samaan aikaan ohjannut luovan kirjoittamisen ryhmiä, ja myös työskennellyt koulussa opettajana. Olin huomannut, että joogan harjoitteet toimivat rentouttavina ja keskittymistä tuovina lisämausteina muissa ohjauksissa. Tavoitteeni oli ennen kaikkea saada kunnollinen pohja tähän tarkoitukseen.
Mutta niin sitten kävi, että aloin melko nopeasti koulutuksen alettua opettaa myös joogaryhmiä. Totesin pitäväni joogan opettamisesta. Se oli sekä antoisaa että haastavaa. Yhteys joogaajien kanssa antaa itselleni paljon ja koen, että työlläni on tarkoitus. Koetan olla aito oma itseni ja opettaa sitä minkä olen itse kokenut toimivaksi ja mistä itse haluan oppia vielä enemmän. Kuten sanotaan, tehokas tapa oppia jotakin on opettaa sitä muille.
Minulle koulutus antoi vankan pohjan jatkaa kehittymistä opettajana. Hidas, rauhallinen ja samalla myös melko voimallinen tapa harjoittaa joogaa on edelleen taustana opettamisessani ja omassa harjoituksessani, vaikka olenkin tuonut mukaan omia painotuksia ja muunnelmia. Erityisesti minua kiinnostaa opettaa joogaa meille, jotka emme ole kovin notkeita emmekä enää kovin nuoria. Toinen kiinnostukseni on kouluttaminen.
Intohimona restoratiivinen jooga
Erityisenä intohimona minulla on restoratiivinen jooga. Olen erikoistunut joogamuotoon Judith Hanson Lasaterin koulutuksissa ulkomailla ja kouluttaudun hänen kanssaan edelleen, tällä hetkellä luonnollisesti etäkoulutuksissa. Olen syventymässä nyt etenkin anatomiaan ja kinesiologiaan sekä myös pranayamaan.
Iso haaveeni toteutui, kun sain kirjoittaa restoratiivisesta joogasta kirjan nimeltä Levon vallankumous (Tammi, 2021). Se on ensimmäinen kokonaan restoratiiviselle joogalle omistettu, suomalaisen jooganopettajan kirjoittama opas, ja ilokseni se on saanut innostuneen vastaanoton.
Koulutan restoratiivisen joogan ohjaajia muun muassa Hämeenlinnassa ja opetan sekä etä- että lähikursseja. Kotipesäni on Turussa Joogakerttuli, jota vedän yhdessä toisen jooganopettajan kanssa. Iältäni olen 50-vuotias ja nyt kun kolme lastani alkavat olla jo isoja, minulla on vapaus toteuttaa itseäni jooganopettajana ja kirjoittajana.
Syksyllä on alkamassa kaksi uutta ohjaajakoulutusta, ja uutta kirjaakin on toivottu. Sen suhteen ei vielä ole uutisia, mutta kivoja uusia yhteistyökuvioita on tulossa valmennusten ja koulutusten saralla. Sähköpostilistalleni ja jonkin verran myös Instagram-seuraajilleni jaan harjoitusvinkkejä ja muuta mukavaa. Olen onnekas ja onnellinen saadessani tehdä työtä, jonka koen merkitykselliseksi sekä itselleni että muille.
Ohjenuorani joogaopettajuutta miettivälle joogille?
Opettamaan oppii opettamalla, joten minusta jooganopettajan kannattaa ryhtyä toimeen heti kun siihen koittaa tilaisuus – vaikka ei kokisikaan olevansa valmis. Samalla saa tutustua itseensä opettajana ja huomata millaisia vahvuuksia ja kiinnostuksia itsellä on, sekä millaisia osallistujia omat tunnit keräävät. Alkuaikojen jälkeen kannatan jonkinasteista erikoistumista. Joogan kenttä on niin laaja, ettei kaikkea voi millään osata syvällisesti.
Voit lukea lisää nettisivuiltani www.levonvallankumous.fi ja sieltä löytyy myös linkki, josta voi liittyä Levon kirjeet -sähköpostilistalle.
(Valokuva: Inkeri Kallio)