Anneli – Jooga on parhaimmillaan parasta koulutusta itselle

Samatvan kouluttaja Anneli Rautiainen kertoo omasta joogaharjoituksestaan.

Olen koko elämäni ollut kiinnostunut liikkeestä ja kuinka sen kautta voin ilmaista itseäni. Aloitin joogaamisen 70-luvun alussa. Jooga pienessä määrin ja tanssi kulkivat mukanani aina 90 luvulle asti, kunnes olin jo niin rikki tanssista tulleiden vammojen jälkeen, että aloin etsiä parantavampia tekniikoita itselleni.

Olin 3-vuotisen apurahan turvin New Yorkissa 1992 ja treenasin uusia nykytanssi- ja afrikkalaisia tekniikoita yrittäen löytää itselleni helpotusta kipuihin. Siellä kuulin kineettisesti tarkasta iyengarjoogasta. Aloin ottaa asiasta selvää, koska jooga sinänsä kiinnosti, mutta tanssijana en ollut tyytyväinen joogaopetuksen tarkkuuteen. Aloin löytää joogasta myös mielen yhteyden liikkeeseen ja tarkkuuden linjata kehoni niin, että aloin voida paremmin.

Mistä löytyy siemenen mielen, kehon ja hengityksen yhteyteen

Aloin tutkia joogaa monitasoisesti ja osallistuin kahteen eri joogakoulutukseen. Valmistuin lopuksi iyengarjooga- sekä  SJL-joogaopettajaksi vuonna 2008. Halusin valmistua kahta eri näkökulmaa kantavasta yhteisöstä. Se oli hyvä hetki vertailla miten eri tavalla asiat voidaan pedata.

Perustin oman tanssi- ja joogastudio Yaman vuonna 2002. Studio Yama tarjosi myös kundaliinia, astangaa, sivanandaa ja lämpöjoogaa aluksi. Ajattelin, että antaa kaikkien kukkien kukkia. Oppilaat saivat valita mikä suunta heitä puhuttelee ja mistä he löytävät siemenen mielen, kehon ja hengityksen yhteyteen. Ihmiset kaipaavat myös lepoa ja rauhaa oman kiireisen elämänrytmin vastapainoksi. Joogassa on niin monia mahdollisuuksia hoitaa itseään.

Joogan opettaminen on yksi antoisimmista tavoista nähdä ja saada välitön palaute oppilaalta tunnin jälkeen. Se on myös parhaimmillaan hyvä tapa itse oppia asioita. Mitä vanhemmaksi tulet, sen paremmin alat myös nähdä asioita. Joudut vanhenemisen myötä myös muuttamaan omaa harjoitustasi, mutta sekin on hyvä voima pitää muutoksessa mukana eikä luulla, että kaikki pysyy aina samanlaisena.

Jooga on parhaimmillaan parasta koulutusta itselleen. Matolle mennessä voi tarkastella itseään joka kerta ”tyhjänä paperina”, jolle alkaa kirjoittaa uutta tarinaa, ikään kuin ei olisi koskaan aikaisemmin ollut samassa tilanteessa.

Jos olet kiinnostunut jakamaan kehollista viestintää tai olet kiinnostunut syventämään ymmärrystäsi filosofian kautta, silloin olet tullut oikealle tielle. Avoin uteliaisuus on hyvä ominaisuus ruokkia ymmärrystä ja kehittyä edelleen sillä tämä on laji, josta koskaan et tule valmiiksi.